Gezondheid in Beeld

Hoe gezond is mijn gebied?

GGD Amsterdam heeft een nieuw digitaal product: het zelf samen te stellen gebiedsprofiel. Met het gebiedsprofiel krijgt u een beeld van de gezondheid en welzijn van de Amsterdamse bevolking per gebied. De cijfers uit het gebiedsprofiel ondersteunen het gebiedsgericht werken en de vorming van de gebiedsagenda. Bent u nieuwsgierig geworden? U vindt het gebiedsprofiel op https://amsterdam.ggdgezondheidinbeeld.nl/gebiedsprofiel/.

Hoe werkt het?
U selecteert zelf één van de 22 gebieden. Daarna kunt u onderwerpen en leeftijdsgroepen kiezen waarin u geïnteresseerd bent. Vervolgens wordt daar een rapport in Excel van gemaakt. Alle informatie staat overzichtelijk onder elkaar in uw eigen document. Behalve de cijfers van het gebied, worden ook de cijfers van het stadsdeel en de stad weergegeven. De verschillen tussen het gebied, stadsdeel en de stad worden statistisch getoetst. Zo kunt u zien of uw gebied afwijkt van de rest van het stadsdeel en van Amsterdam. Opvallende resultaten worden zo snel inzichtelijk.

Voorbeelden:
• Tienjarigen in Bos en Lommer eten minder vaak dagelijks groente (80,7%) in vergelijking met de rest van stadsdeel West (87%) en de rest van de stad (87,3%).
• De tweedeklassers voortgezet onderwijs uit de Aker/Nieuw Sloten sporten gemiddeld vaker 1 uur of meer (47%) dan in de rest van Amsterdam( 41,3%).
• Het percentage vierdeklassers voortgezet onderwijs met depressieklachten in het gebied Centrum-West (16,3%) is significant hoger dan dat van rest van de stad (9,4%).
• Er zijn relatief meer eenzame vierdeklassers voortgezet onderwijs in Bijlmer-Oost (13,1%) dan in de rest van Amsterdam (7,9%).
• Het percentage inwoners van 19 t/m 64 jaar dat het afgelopen jaar harddrugs heeft gebruikt ligt hoger in Oud-West (30,5%) dan in stadsdeel West (25,7%) en in de rest van de stad (16,6%).